Oproep voor onderzoeksonderwerpen

Gezondheidsaandoeningen met belangrijke onvervulde behoeften? Laat het ons weten

Deze oproep is nu gesloten

NEED PUZZLE compressed

Kent u, of lijdt u aan, een ziekte waarvoor geen behandeling bestaat, waarvoor de behandeling veel bijwerkingen heeft, veel geld kost of een grote impact heeft op de levenskwaliteit van patiënten en hun omgeving?

Deze realiteiten leiden tot onvervulde gezondheidsbehoeften. Het is essentieel om deze onbeantwoorde behoeften per ziekte of gezondheidsprobleem in kaart te brengen zodat beleidsmakers, onderzoekers en de verschillende stakeholders in de gezondheidszorg zich kunnen richten op het verbeteren van de belangrijkste onvervulde behoeften. Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek nodig.

We nodigen u om een ziekte of gezondheidsprobleem te melden waarbij er belangrijke onvervulde behoeften bestaan. Uw voorstel zal worden opgenomen in een lijst van ziekten of gezondheidsproblemen die kunnen worden bestudeerd in het kader van het NEED-project (Needs Examination, Evaluation and Dissemination). Dit project is een initiatief van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en Sciensano en heeft als doel een onafhankelijke onderzoeksinfrastructuur te creëren die gegevens verzamelt over onvervulde behoeften bij verschillende ziekten of gezondheidsproblemen.

Er zijn twee oproepen:

1. Voor de selectie van case studies voor België :

Als u een ziekte of gezondheidsprobleem kent dat gekenmerkt wordt door belangrijke behoeften waarin in België niet wordt voorzien en dat verder onderzocht moet worden, nodigen we je uit om deel te nemen aan deze oproep via de volgende link: https://surveys.kce.be/index.php/136572?lang=nl

In 2024-2025 zullen het KCE en Sciensano twee casestudies uitvoeren voor België, over twee onderwerpen die via deze oproep voor België werden voorgesteld.

2. Onvervulde behoeften in Europa :

Parallel met de oproep voor Belgische themavoorstellen zal een oproep op Europees niveau worden gelanceerd voor thema's die relevant zijn in een ruimere geografische context. Deze gezondheidsproblemen zullen vermeld worden op een lijst met onderwerpen die zouden kunnen onderzocht worden in het kader van NEED. Voor de selectie van de casestudies in 2024-2025 zullen enkel de voorstellen voor België in overweging genomen worden.

Als u een ziekte of gezondheidsprobleem wilt melden waarvoor belangrijke onvervulde behoeften bestaan in Europa, nodigen we u uit om deel te nemen aan deze oproep via de volgende link: https://surveys.kce.be/index.php/458766?lang=en

De deadline voor voorstellen is 31 maart 2024.

  

Meer informatie:

  • Een opname van het informatiewebinar (in het engels) vindt u hier
  • Een PDF versie van de vragenlijst voor Belgische case studies vindt u hier: Download 20NL
  • Een PDF versie van de vragenlijst voor onvervulde behoeften in Europa vindt u hier: Download 20EN-EU

Over NEED

NEED wordt financieel ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) via de INFRA-FED oproep.

 logo belspo

Projectcoördinatoren

dr. Irina Cleemput

KCE

irina.cleemput@kce.fgov.be

prof. dr. Robby De Pauw

Sciensano, Afdeling Epidemiologie en Volksgezondheid, Dienst Gezondheidsinformatie

robby.depauw@sciensano.be